by było tanio

Bio Yerba Mate Zielone - DESPALADA PREMIUM - 100 gram - NatVita

powrót do strony głównej
Bio Yerba Mate Zielone - DESPALADA PREMIUM - 100 gram - NatVita
12,50 zł
TS2574
W magazynie: 4 szt.
Wybierz ilość:

Bio Yerba Mate Zielone - DESPALADA PREMIUM - 100 gram - NatVita

- ORGANICZNA
- EKOLOGICZNA
- BIO

O PRODUKCIE:
Bio Yerba Mate Premium herbatka pocięta, zielona, despalada - bez łodyg. Charakteryzuje się bardziej zdecydowanym smakiem, ze względu na czystszą formę, jest to towar ekskluzywny. Z mielenia wysuszonych liści otrzymuje się ok. 45% czystych listków, a reszta to gałązki i pył.

WŁAŚCIWOŚCI:
Podstawową zaletą naparu yerba mate jest dostarczenie organizmowi zastrzyku energii bez efektów ubocznych.

PONADTO:
- Napar zawiera składnik, który zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnej za nieprzyjemny zapach wydostający się z ust.
- Picie naparu yerba mate wspomaga odchudzanie. Naukowcy dowiedli, że najlepszy efekt uzyska się dzięki połączeniu yerba mate z guaraną i damianą. Składniki te wpływają korzystnie na przemianę materii oraz przedłużenie czasu uczucia sytości. Znaczna utrata wagi zauważalna jest po 45 dniach.
- Yerba mate zawiera kofeinę, której negatywne skutki są neutralizowane przez pozostałe składniki naparu. Dlatego picie naparu yerba mate wyostrza umysł, poprawia spostrzegawczość, dokładność i dodaje energii.
- Yerba mate stymuluje również centralny system nerwowy i korzystnie wpływa na przemianę materii. Dlatego też, jeśli pijemy napar yerba mate i uprawiamy sport, spalimy więcej kalorii, poprawimy wydajność układu krążenia i opóźnimy zbieranie się kwasu mlekowego.
- Tradycyjnie yerba mate używana była w Ameryce Południowej jako medykament na problemy żołądkowo-jelitowe, gdyż wspomaga wydzielanie żółci oraz usprawnia pracę jelit.

UPRAWA:
Yerba mate Premium jest “uprawiana” w stanie niemalże dzikim, drzewka rosną w lesie zacienione przez olbrzymie araukarie (iglaki o rozłożystych parasolowatych gałęziach), drzewka nie są nigdy wycinane, a jedynie przycinane na wysokość około 2 m tak, aby umożliwiać ręczny zbiór. Liście zbiera się wyłącznie ręcznie, również z tego względu, że uprawy są praktycznie nieprzejezdne. Ciężarówka dojeżdża w miejsce, które jest o spory kawałek drogi od rosnącej Yerby, tam w wielkich kwadratowych kawałkach materiału zbieracze przynoszą gałązki z liśćmi. Z każdego drzewka liście są zbierane co dwa lata, tak, aby mogło się zregenerować. Niektóre drzewka mają nawet po 50 lat, a na plantacji znajduje się także 200 letnia „matka yerba”, czyli drzewo dające nasiona na kolejne rozsady. Uprawy są prowadzone w naturalnym środowisku.

SUSZENIE:
Bardziej nowoczesny i zdecydowanie zdrowszy sposób obróbki yerba mate to suszenie bezdymne. Yerby suszone bezdymnie często opatrzone są napisem sin humo (bez dymu). W przypadku yerba mate PREMIUM proces ten wygląda następująco: zaraz po zbiorach świeże liście trafiają do urządzenia zwanego sapecadora, w którym w wysokiej temperaturze giną insekty i mikrooganizmy. Następnie oczyszczone liście dostają się do suszarki, gdzie bez kontaktu z dymem i z ogniem suszone są gorącym powietrzem. Trwa to około 4 godziny. Następnie yerba jest mielona i pakowana.

DESPALADA:
Despalada charakteryzuje się bardziej zdecydowanym smakiem, ze względu na czystszą formę jest to towar ekskluzywny.
Z mielenia wysuszonych liści otrzymuje się ok. 45% czystych listków, a reszta to gałązki i pył. Ponieważ kofeina jest głównie w listkach, yerba mate bez gałązek jest mocniejsza. O yerba mate bez gałązek mówi się wtedy, gdy gałązki stanowią mniej niż 10% z tego względu, że wrażenie gałązek mogą sprawiać nawet wysuszone “żyłki” w listkach.

BEZ PYŁU:
Dzięki procesowi odpylania susz jest dużo wygodniejszy w użyciu. Nie zatyka bombilli i umożliwia konsumentowi korzystanie z tradycyjnych zaparzaczy do herbaty przy przygotowaniu naparu. Świetnie sprawdza się też również w zw. French pressie, czyli rodzaju „praski” do przyrządzania kawy.

JAK PARZYĆ YERBA MATE?
Niby wszystko wydaje się proste – susz zalewa się gorącą wodą i pije, a później znów dolewa się wody. Tylko co to jest bombilla i co to jest tykwa ?

Ostrokrzew Paragwajski, z którego powstaje Yerba Mate to wiecznie zielona roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Regularne picie naparu to naturalny sposób na dodatkową energię, źródło witamin i antyoksydantów, a także pomoc podczas diety odchudzającej.
Często można spotkać się z określeniem “herbata Yerba Mate”, jednak jest to nazewnictwo mylne – to zupełnie inna roślina. Ostrokrzew ma inny smak, zupełnie inny jest także sposób jego przygotowania.

Co jest potrzebne do przygotowania naparu:
Tradycyjny zestaw do Yerba Mate składa się z naczynka zwanego matero, “łyżeczki z sitkiem” bombilla oraz oczywiście samego suszu ostrokrzewu. Wybór nie jest łatwy – są różne rodzaje akcesoriów oraz smaków naparu.
Matero – może być to naczynie ceramiczne, drewniane lub tradycyjna tykwa. Wybór zależy od naszego gustu.
Bombilla – metalowa z różnego rodzaju filtrem lub bambusowa
Yerba Mate – klasyczne odmiany ostrokrzewu, wersje z małą ilością patyczków, smakowe, ziołowe, owocowe, energetyczne.

Jak parzyć Yerba Mate?
Jeśli mamy już susz oraz akcesoria, możemy przystąpić do przygotowania naparu. Na początek pamiętajmy o umyciu lub przygotowaniu matero (tykwa oraz palo santo wymagają przeprowadzenia tzw. curado przed pierwszym parzeniem Yerby).
Wsypujemy nasz susz do 1/3 wysokości naczynka, a następnie przechylamy je by przesypał się na jedną stronę. W puste miejsce wkładamy naszą bombillę (tak aby dotykała dna). Kolejnym krokiem jest zalanie ostrokrzewu zimną wodą i odczekanie 2-3 minut. Kiedy wsiąknie, dolewamy już gorącej wody (nie wrzącej!). Powinna mieć temperaturę około 80 stopni.
To wszystko! Poczekajmy chwilę aż Yerba się zaparzy i już możemy cieszyć się jej smakiem. Po wypiciu możemy zalewać susz jeszcze kilka razy – do czasu aż napój straci smak.

Parzenie Yerba Mate – dobre rady:
Podczas parzenia powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, nie zalewamy Yerby wrzątkiem – straci wtedy swoje cenne właściwości. Podczas parzenia i picia staramy się nie mieszać naparu bombillą, powinna zostać na swoim miejscu, aby jak najlepiej filtrować susz. Ważne również, aby nie przesadzać z ilością naparu – optymalna ilość to 3-4 zalania dziennie. Pamiętajmy, że we wszystkim trzeba zachować umiar.

WAGA NETTO: 100 gram
PRODUCENT: NatVita

źródło informacji: naturalniezdrowy.com.pl

Komentarze

Brak komentarzy

dodaj komentarz

Produkt chwilowo niedostępny zapytaj o dostępność:

Twój adres e-mail:
Treść:

Poleć znajomemu:

Adres e-mail znajomego:
Twój adres e-mail:
Treść:

PayU Alior Bank Alior Bank

facebook
allegro
0
Sprawdź
warunki

Każde zakupy powyżej 300 zł automatycznie powodują iż przesyłka jest gratis - dotyczy tylko klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.

PONADTO - OTWIERAMY NOWE MOŻLIWOŚCI DLA WSZYSTKICH ZAREJESTROWANYCH KLIENTÓW KTÓRZY KUPUJĄ CZĘSTO ZA MNIEJSZE KWOTY:
Stworzyliśmy system naliczania kwoty za każdy zakup i teraz każdy zakup się liczy aby otrzymać przesyłkę gratis, działa to bardzo prosto:
- jeśli kupujemy za każdym razem za kwotę 100 zł to trzeci zakup będzie z przesyłką gratis i tak co 300 zł będzie to naliczane.
REGULAMIN PROMOCJI

Obejrzyj
film o nas